Dokonywanie wyboru zwykle jest dla nas problemem, z tego powodu że oznacza to, że weźmiemy na swoje barki odpowiedzialność za wykonaną decyzję. Niestety wiąże się to z czasami z poważnymi powikłaniami zdrowotnymi.
Na szczęście istnieją zarazem organizacje samodzielne jak i państwowe, które badają jakość produktów nim trafią na rynek.
Jednym z dosyć wielu atestów zaświadczających o wysokiej jakości produktu jest znak jakości Q wystawiany przez PCBC czyli Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. Duża litera Q w kolorach polskiej flagi, jaką zapewne pamiętacie z pudełek produktów spożywczych jest najbardziej rozpoznawalnym znakiem zapewniającym o wysokiej jakości - polecam certyfikat (przedsiębiorstwa- :
certificator.eu/pl/certifikacja/certyfikat-gost-r.html) bezpieczeństwa. Certyfikat (
polecana strona) ów przyznawany jest od lat 60 po dziś dzień, dlatego jest uznawany za
najstarszy symbol jakości. Nie jest łatwo go zdobyć. Wpierw nadmieńmy, iż istnieje aż siedemnaście kategorii wyrobów, z tego powodu niemalże każdy wytwórca dóbr spożywczych może ubiegać się o otrzymanie certyfikatu. Komisja PCBC najpierw przebadają
artykuł spożywczy, lecz na tym nie koniec. Ważne są także, właściwie przede wszystkim warunki, w których wytwarzany jest artykuł. Na przykład jeżeli w trakcie procesu obróbki mięsa nie jest zachowywana odpowiednio niska
temperatura powietrza i higiena
pracy, producent nie dostanie certyfikatu. Pełna lista wymagań PCBC odnosząca się do
danego typu produktu jest uprzednio wysyłana. Producent otrzymuje całkowitą dowolność, jakie
artykuły chce poddać badaniom jakościowym oraz w każdej chwili odstąpić od dalszej certyfikacji. Tym bardziej będzie to symbol dla konsumentów, że wytwórca z własnej inicjatywy starał się o zdobycie certyfikatu jakości. ponieważ znaczy to, że posiada on
również na względzie zdrowie klientów - więcej o znaku jakości.